Pallontallaajat.net
Valikko
Suomi

5 kesäistä matkakohdetta Kokkolassa

elokuu 12, 2019
5 kesäistä matkakohdetta Kokkolassa

Kävin kesällä 2019 tutustumassa Pohjanmaan suunnalla Suomen rannikkoalueisiin: Kokkolaan, Pietarsaareen, Uusikaarlepyyhyn ja Vaasaan. Kokosin tähän postaukseen kivoimmat löydöt Kokkolasta. Kokkolassa pääset tallustelemaan lukuisilla hiekkarannoilla, katselemaan merenrannan kaislikkoa lintutorneista ja samoilemaan vanhankaupungin kauniilla kaduilla.1. Vattajan rannat ja Ohtakari

Ensimmäinen kohde löytyy Kokkolan pohjoisosasta Lohtajalta. Vattajan niemenkärkeä kohti ajaessa ympärille levittäytyy upea kangasmetsä, jonka lukuisilla hiekkateillä on mukava tallustella päämäärättömästi. Suurin osa Vattajalla vierailevista suuntaa kulkunsa kuitenkin Vattajan hiekkarannoille, joilla kelpaakin viettää rantapäivää dyynien suojassa. Vattajalla kiertelee myös muutama luontopolku. Niiden lähtöpisteitä en tosin itse onnistunut löytämään, lukuun ottamatta dyyneillä kulkevia pitkospuita.

 

Kokkola, Vattajanniemi | Matkablogi Suunnaton

Kokkola, Vattaja | Matkablogi Suunnaton

 

Vattajanniemen pohjoiskärjestä lähtee pieni ja kapea silta läheiseen Ohtakarin saareen. Ohtakarilla voi tutustua suloiseen kalastusmuseoon tai kiertää muutaman kilometrin pituisen luontopolun. Kesäisin Ohtakarissa palvelee myös kahvila ja saarelta löytyy joitakin majoitusvaihtoehtoja.

 

Kokkola, Ohtakari | Matkablogi Suunnaton

Kokkola, Ohtakarin kalastusmuseo | Matkablogi Suunnaton

 

Ohtakarin luontopolku lähtee varsin huteralta tuntuvan, joskin kiipeämiskelpoisen pookin/näkötornin luota. Luontopolku seurailee rantaviivaa metsän siimeksessä, kunnes saavutaan kivikkoisemmalle alueelle. Muuten helposti seurattavan luontopolun valkoiset merkinnät meinaavat täällä kadota näkyvistä. Täplät johdattavat kuitenkin hieman ylemmäs merimerkin luo. Punaisen lautahäkkyrän vieressä on jatulintarhaksi kutsuttu kivistä ladottu spiraali. Jatulintarhat ovat aikoinaan saattaneet palvella leikkirinkeinä tai pyhinä paikkoina – kukaan ei tunnu tietävän. Kauniin karun kivikkoalueen jälkeen luontopolku pujahtaa jälleen metsään. Loppumatkasta kulkija saa raivata tiensä polulle tursuavan katajamaton halki ja sopivana vuodenaikana napsia suuhunsa pulleita mustikoita.

Luontopolulta ei kannata odottaa erityisempiä merimaisemia. Polun ja rannan välissä on paljon kasvillisuutta, ja meri pilkahtelee oksien lomasta harvakseltaan. Muutamassa kohdassa luontopolulta pääsee kuitenkin puikahtamaan rantakivikkoon. Heikoista merimaisemista huolimatta luontopolku on ihan kulkemisen arvoinen ja esittelee Ohtakarin luontoa monipuolisesti.

 

Kokkola, Ohtakarin luontopolku | Matkablogi Suunnaton

Kokkola, Ohtakari | Matkablogi Suunnaton

Kokkola, Ohtakarin jotulintarha | Matkablogi Suunnaton

 

Voit tutustua Vattajaan ja Ohtakariin tarkemmin:

 

Kokkola, Ohtakarin kartta

Kokkola, Ohtakarin kalastusmuseo | Matkablogi Suunnaton

 


2. Harriniemi (Harrbåda)

Miltä kuulostaisi telttayö vanhan majakan vieressä, jossa tarinan mukaan kummittelee?

Kokkolassa sekin on mahdollista. Kaupungin pohjoispuolella merelle ulottautuu laaja Harriniemi, jonka kärjessä on vanha majakka, tai tarkemmin sanottuna linjaloisto. Harriniemessä kummittelevasta neidosta on liikkeellä useitakin tarinoita. Voit käydä tutustumassa niihin esim. Viinilaakson viemää -blogissa ja Retkipaikassa.

 

Kokkola, Harrbådan majakka | Matkablogi Suunnaton

 

On Harriniemessä muutakin nähtävää kuin hiekkapohjaisen mäntykankaan vierellä rapistuva betoninen majakkarakennelma. Majakan lähettyvillä on lintutorni, josta pääsee katselemaan maisemia ja tietenkin bongaamaan rannalla asustelevia lintuja. Saatat kuulla rannassa myös kellon kilinää. Se kertoo työläisten olevan lähellä. Harriniemen ympäristöstä nimittäin pitää huolta joukko lampaita, jotka liikkuvat aidatulla alueella.

 

Kokkola, Harriniemen lintutorni | Matkablogi Suunnaton

 

Harriniemessä kiertää myös muutaman kilometrin pituinen luontopolku. Luontopolku seuraa Harriniemen itärantaa vuoroin metsikössä ja vuoroin korkeassa rantakaislikossa. Matkan varrella on muutama lintulava ja -torni, joissa pääsee kurkistamaan kaislojen yläpuolelle. Lopun matkaa takaisin majakalle luontopolku kulkee melko suoraviivaisesti ja leveää hiekkatietä pitkin kuivassa kangasmetsässä. Tarkkasilmäinen bongaa luontopolun varrelta myös Krimin sodan aikaisen vallituksen, ns. Makkaramäen, joka näkyy poimuna metsämaastossa.

Luontopolulle pääsee puikahtamaan kolmesta kohdasta: Majakalta, Makkaramäen kohdilta puolimatkasta sekä etelän suunnasta Villa Elbasta, josta luontopolulle kuljetaan erillistä polkua pitkin. Villa Elbasta kävelymatkaa tulee hieman enemmän. Löydät luontopolun kartan Kokkolan nettisivuilta.

 

Kokkola, Harriniemen luontopolku | Matkablogi Suunnaton

Kokkola, Harriniemi | Matkablogi Suunnaton

Kokkola, Harriniemen luontopolku | Matkablogi Suunnaton3. Neristan

Kokkolassa ei kannata jättää väliin sen suloista vanhaakaupunkia, Neristania! Kaupungin keskustan tuntumassa risteilevä ruutukaava on täynnä suloisia puutaloja. Nappaa Kokkolan torilta jätskitötterö mukaan ja haahuile pitkin vanhankaupungin katuja ihailemassa kauniita ja julkisivuja.

Kiinnitä huomiosi myös yksityiskohtiin: vanhoista ajoista muistuttavat juorupeilit, joiden avulla sisätiloista on voitu tarkastella kadun elämää, sekä ikkunalaudoille sijoitetut posliiniesineet. Neristanin kadunnimikyltteihin on hauskasti yhdistetty pieniä palasia historiaa kertomalla, mistä kukin katu on saanut nimensä tai mikä kadun merkitys on aiemmin ollut.

Neristanista voit lukea tarkemmin:

 

Kokkolan vanhakaupunki | Matkablogi Suunnaton

Kokkolan vanhakaupunki | Matkablogi Suunnaton

Kokkola, Neristan | Matkablogi Suunnaton4. Kahvila Saha

Ennen reissuani sain Twitterissä oivan matkavinkin: Kokkolan Ykspihlajan alueella sijaitsevan Kahvila Sahan. Kahvila osoittautuikin yhdeksi kesän sympaattisimmista vierailukohteistani. Meren rannalla sijaitseva punamultainen rakennus pihapiireineen luo oivan paikan maistella kahvilan herkullisia leipomuksia. Kahvila Saha on varsin omaperäinen, mutta silti hyvin suloinen paikka. Kahvilassa järjestetään myös jos jonkinmoista tapahtumaa. Kannattaa vilkaista, jos kohdallesi osuisi vaikka kesäteatteria, konsertteja tai hulavannetunti!

 

Kokkola, Kahvila Saha | Matkablogi Suunnaton5. Laajalahti

Laajalahti on mukava virkistysalue Kokkolan lounaispuolella. Laajalahden alueella voi viettää aurinkoista päivää hiekkarannalla, bongailla lintuja näkötornista tai pelata frisbeegolfia. Laajalahden alueella kiertää myös 3,5 kilometrin pituinen luontopolku.

Luontopolku kulkee alkumatkan pitkospuita pitkin lehtometsässä, kunnes pullahtaa auringonpaisteeseen rantaruovikkoon. Pitkokset puikkelehtivat parimetriä korkeassa kaislikossa hyvän tovin, kunnes kääntyvät taas metsään. Lintubongari pujahtaa tässä kohtaa rannan lintupiiloon tai lintutorniin. Luontopolku palaa lähtöpisteeseen kiemurrellen kauniissa mäntymetsässä vanhojen hiekkadyynien keskellä.

 

Kokkola, Laajalahden luontopolku | Matkablogi Suunnaton
Kokkola, Laajalahden luontopolku | Matkablogi Suunnaton
Kokkola, Laajalahti | Matkablogi Suunnaton
Kokkola, Laajalahti | Matkablogi Suunnaton

 

Sekä luontopolulle, lintutornille että uimarannalle pääsee kulkemaan samalta pysäköintipaikalta. Luontopolun lähtöportti on aivan pysäköintipaikan alkupäässä toisella puolella tietä. Luontopolusta erillään olevalle korkealle lintutornille ja uimarannalle puolestaan kuljetaan pysäköintialueen toisesta päädystä. Varsin hitaasti syvenevälle uimarannalle vie helposti kuljettava puinen kulkuväylä, mutta lintutornille suuntaavan kannattaa varautua kahlaamaan pehmeällä hiekalla.

Laajalahteen voit tutustua tarkemmin Retkipaikassa tai Kokkolan nettisivuilla, josta löydät myös Laajalahden kartan.

 

Kokkola, Laajalahden uimaranta | Matkablogi Suunnaton

Kokkola, Laajalahden uimaranta | Matkablogi Suunnaton

Kokkola, Laajalahden lintutorni | Matkablogi Suunnaton


Onko sinulla mielessä muita matkavinkkejä Kokkolaan?

Entä kiinnostavatko myös muut kotimaan matkakohteet? Kurkkaa, mitä kaikkea olen kirjoittanut Suomen matkakohteista. Voit katsoa myös tarkemmin postaukset suomalaisista retkikohteista.

 


Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Vastaa

Follow this blog

Get a weekly email of all new posts.