Pallontallaajat.net
Valikko
Suomi

Patvinsuon kansallispuiston upeat hiekkarannat

toukokuu 27, 2019
Patvinsuon kansallispuisto, Suomu

Patvinsuon kansallispuisto Lieksan ja Ilomantsin rajalla on ihanan monipuolinen retkikohde. Nimensä mukaisesti kansallispuisto tarjoaa upeita suomaisemia, mutta sen lisäksi Patvinsuolla pääsee kiertelemään upeita Suomunjärven hiekkarantoja. Kansallispuistossa asuu myös karhuja, mutta valitettavasti en niistä nähnyt vilaustakaan, edes tassunpainaumaa polulla.

Aiemmassa postauksessa kerroin Patvinsuon suoreiteistä. Nyt siirrytään järven rannalle Mäntypolun luontopolulle ja Patvinsuon telttailualueelle.

 

Patvinsuon kansallispuisto, Suomu

 

Lyhennetty Mäntypolku

Patvinsuolla vietetyn ensimmäisen päivän jälkeen kaipasin vielä illaksi tekemistä. Suomun telttailualueelta lähtee näppärästi sekä 4,5 kilometriä pitkä Mäntypolun luontopolku että järven rantoja pitkin kulkeva 15 kilometrin pituinen Suomunkierto. En astellut heti kummallekaan näistä reiteistä, vaan kuljin järven rantaa pitkin rantasaunalle ja jatkoin siitä varvikossa kulkevaa, järveä seurailevaa polkua pitkin, kunnes vastaan tuli monta metriä leveä oja. Onneksi polku kääntyi ojan myötäisesti, ja pääsin sitä pitkin Mäntypolulle ja ojan ylittävälle sillalle.

 

Patvinsuon kansallispuisto, Suomu

Patvinsuon kansallispuisto, Suomu

 

Sillan jälkeen Suomunkierto jatkaa suoraan eteenpäin, mutta Mäntypolku kääntyi oikealle pienelle harjulle. Mäntypolku seuraili upeita hiekkarantoja kohti Kuikkaniemen kärkeä. Hiekkarannan ja järven lisäksi täällä sai ihastella upeita, harmaantuneita kelopuita. Patvinsuon nimen arvellaan tulleen näistä kelopuista: patvikelo tarkoittaa harmaata ja muhkuraista keloa.

Retken kohokohta löytyi aivan niemen kärjestä. Upeissa järvimaisemissa seisoi yksinään suloinen harmaantunut pieni mökki. 1800-luvulta peräisin oleva rakennus on aikoinaan palvellut kalastajien saunana. Mökkiin pääsi kurkistamaan sisään, mutta nykyään sen sanotaan olevan käyttökiellossa.

 

Patvinsuon kansallispuisto, Suomu

Patvinsuon kansallispuisto, Suomu

Patvinsuon kansallispuisto, Suomu

Pohjois-Karjalan kansallispuistot: Koli ja Patvinsuo

Pohjois-Karjalan kansallispuistot: Koli ja Patvinsuo

 

Paluumatka niemestä kulkee jälleen upeita hiekkarantoja pitkin, kunnes reitti jatkuu pitkospuille. Ympärillä kasvavat varpukasvit olivat valloittaneet pitkokset niin voimakkaasti, ettei täällä taideta kulkea kovin usein. Varpujen vuoksi reitille kannattaa varustautua pitkin lahkein.

Myöhemmin Mäntypolku risteää jälleen Suomunkierron leveämpää kulku-uraa. Mäntypolku jatkaisi Suomunkierron länsipuolella, mutta oikaisin tässä kohtaa Suomunkiertoa pitkin takaisin Suomun telttailualueelle. Näin sain typistettyä 4,5 kilometrin pituisen Mäntypolun parin kilometrin mittaiseksi iltakävelyksi.

 

Patvinsuon kansallispuisto, Suomu

Patvinsuon kansallispuisto, Suomu

Iltalenkkini kulki Suomun ja Kuikkaniemen välillä kartan vasemmassa reunassa. Alkupätkän järven rantaa pitkin seuraillut metsäpolku ei näy kuvassa.

 

Suomun telttailualue

Patvinsuolla, kuten monissa muissakin kansallispuistoissa, saa yöpyä ainoastaan telttailualueilla tai laavulla. Helppoa majapaikkaa kaipaava valitsee yöpymispaikakseen Suomun, Patvinsuon kansallispuiston keskuksen. Suomulla telttapaikat sijaitsevat kauniissa mäntymetsässä. Siellä täällä kuntta on kulunut tasaisemmaksi hiekkamaastoksi. Teltat saa pystytettyä pääosin mukavan etäälle toisistaan, mutta metsästä löytyy myös muutama laajempi, useamman teltan mentävä alue.

Telttailualueella on keittokatos, nuotiopaikka ja muutama picnic-pöytä. Juomavettä saa läheisestä kaivosta ja huussikin on ihan vieressä. Suomulla on myös kaunis hiekkaranta sekä vuokrattavissa oleva rantasauna. Auto pitää jättää noin sadan metrin päähän telttailualueesta Suomun luontotuvan läheisyyteen.

 

Pohjois-Karjalan kansallispuistot: Koli ja Patvinsuo

Patvinsuon kansallispuisto, Suomu

Pohjois-Karjalan kansallispuistot: Koli ja Patvinsuo

 

Patvinsuo osoittautui tosi monipuoliseksi kansallispuistoksi, jossa saa retkeillä lähes omassa rauhassaan. Ihmismassat eivät ole näin itään löytäneet, joten Patvinsuolla ei tarvitse muita retkeilijöitä väistellä. Vahva suositus tälle upealle luontokohteelle!

 

Patvinsuon kansallispuisto, Suomu

 

Lisätietoja

Metsähallituksen Luontoon.fi -sivuilta löydät Patvinsuon reittikuvaukset sekä kartan.

Patvinsuon toiseen luontopolkuun, Lakkapolkuun, voit tutustua tämän postauksen kautta: Patvinsuon kansallispuiston mystinen Lakkapolku.

 

Tämän reissuni edellisiin postauksiin pääset näiden linkkien kautta:

 

 


Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Vastaa

Follow this blog

Get a weekly email of all new posts.