Pallontallaajat.net
Valikko
Tansania

Tällainen on tavanomainen safaripäivä Tansaniassa

maaliskuu 12, 2018
Safari, safaripäivä, Tansania

Millainen on tavanomainen safaripäivä? Mitä safari pitää sisällään? Pitääkö herätä kukonlaulun aikaan? Istutaanko koko päivä vain autossa? Kävin Tansaniassa kuuden päivän safarilla, ja tuon matkan perusteella kerron omat kokemukseni tavanomaisesta safaripäivästä.

 

Safari kestää koko päivän

Matkallamme safarit olivat useimmiten koko päivän kestäviä safareita. Päivästä riippuen aamulla päästiin aloittamaan safari suoraan kansallispuistosta, tai sitten päivän alusta käytettiin muutama tunti siihen, että siirryimme seuraavaan puistoon. Safaripäivät ovat melko pitkiä, useimmiten aamuyhdeksästä tai -kymmenestä alkuiltaan saakka. Autossa vietetään päivän aikana helposti kahdeksan tuntia.

Päivään sisältyi aina lounastauko. Serengetissä pysähdyimme keskelle savannia picniclounaalle, mutta useimmissa kansallispuistoissa on levähdyspaikkoja, joissa eväät pääsee syömään pöydän ääreen. Meillä, ja näkemäni perusteella myös monella muulla, lounaat olivat eväsrasioissa.

Lounastauko on usein safaripäivän ainoa hetki päästä vessaan. Omassa nesteytyksessä täytyy tasapainotella sen välillä, että helteessä saa riittävästi nestettä, mutta kuitenkin hillitä juomistaan, ettei töyssyisillä teillä tarvitse istua jalat ristissä. Mainitsemallani keskellä savannia pidetyllä Serengetin lounastauolla vessaa ei luonnollisesti ollut saatavilla, joten ainoa vaihtoehto oli käydä kykkimässä auton toisella puolella.

Safariauto, camping safari

Safari, safaripäivä, Tansania

Safari, safaripäivä, Tansania

Aamu

Useimmiten safaripäivien aamut alkavat aamiaisella. Aamiaisaika on kerrottu jo edellisenä iltana, ja kukin heräilee sen mukaan, miten paljon aamutoimilleen tarvitsee aikaa. Helpoimmalla pääsee sellaisina aamuina, kun seuraavaksi yöksi palataan samaan majapaikkaan. Tällöin aamiaisen jälkeen hypätään  autoon, ja lähdetään safarille. Simppeliä.

Mikäli seuraavaksi yöksi suunnataan uuteen paikkaan, kuluu aamulla hieman enemmän aikaa. Jokainen tietenkin pakkaa omat tavaransa, mutta sen lisäksi auton lastaaminen vie aikaa. Me nukuimme teltoissa, joten aamiaisemme aikana tai sen jälkeen työntekijät kävivät pakkaamassa teltat kasaan. Aamiaisen jälkeen pitää vielä odottaa, että kokki sai ruoanlaitto- ja ruokailuvälineet pestyä ja pakattua. Vasta tämän jälkeen alkaa palapeli, kun tavaroita sommitellaan auton katolle ja pakataan tukevan kankaan sisään, joka lopulta hirtetään kiinni köydellä ja kuminauhoilla. Tällaisina päivinä ei kannata itse hätäillä, vaan yrittää asenoitua siihen, että matkaan ei päästä välittömästi aamiaisen jälkeen.

Safari, safaripäivä, Tansania

Ilta

Safarilta palatessa on usein muutama tunti omaa aikaa ennen seitsemän aikoihin tarjoiltavaa illallista. Tämä on hyvä hetki käydä suihkussa, kirjata ylös päivän tapahtumat ja laittaa majoitus valmiiksi yötä varten. Illallinen kestää helposti parikin tuntia, joten sen jälkeen kömpii mielellään makuupussiin tai lakanoiden väliin.

Safari, safaripäivä, Tansania

Aamusafarit

Joskus safareilla pyritään olemaan liikenteessä aamu- tai iltahämärissä. Tällöin tavanomaisesta päivärytmistä joustetaan. Aamusafarille lähdettäessä saatetaan nopeasti hörpätä aamukahvit ja -teet, ja lähteä liikenteeseen mahdollisimman nopeasti. Leiriin palataan muutaman tunnin kuluttua, jolloin tarjolla on brunssi tai suoraan lounas. Tällaisina aamuina runsaaseen aamiaiseen tottunut suomalainen ilahtuu siitä, että on ottanut mukaansa myslipatukoiden kaltaista pientä evästä, jota napostella pahimpaan aamunälkäänsä.

Safari, safaripäivä, Tansania

Camping safari

Safari, safaripäivä, Tansania

Ruokailut

Yleensä safarit sisältävät täysihoidon, eli safarinjärjestäjä tarjoaa aamiaisen, lounaan ja päivällisen. Jotkin safarit sisältävät myös erilaisia välipaloja tai veden lisäksi muitakin juomatarjoiluja. Koska ennen safaria ruoka mietitytti ainakin minua, kokosin seuraavaan tietoa siitä, millainen ruokatarjoilu oli meidän safarillamme.

Aamiainen

Aamiaisella oli aina tarjolla kuumaa vettä sekä siihen sekoitettavaksi pikakahvijauhetta, kaakaojauhetta ja teepusseja. Aamiainen alkoi yleensä juomilla ja tuoreilla hedelmillä. Hetken kuluttua kokki toi pöytään lämpimät ruoat: tarjolla oli aina paahtoleipää ja munakasta sekä vaihdellen esimerkiksi nakkeja tai piiraita. Paahtoleivän päälle sai levittää voita, hilloa tai maapähkinävoita.

Lounas

Lounaat syötiin lähes poikkeuksetta safarin aikana. Lounas oli picniclounas, jolloin jokaiselle jaettiin oma eväsrasiansa. Meidän lounaamme sisälsi yleensä erilaisia suolaisia pasteijoita, haalean kanankoiven, makeita leivoksia, muffinsseja tai keksejä, banaanin sekä pillimehun.

Safari, safaripäivä, Tansania

Safari, safaripäivä, Tansania

Illallinen

Illallinen tuntuu olevan safareilla päivän tärkein ateria. Meillä illallinen alkoi aina kahvilla, teellä ja kaakaolla. Naposteltavana oli vaihdellen popcornia tai paahdettuja pähkinöitä. Varsinainen illallinen tuotiin pöytään vasta vajaan tunnin kuluttua. Ruokailu alkoi aina keitolla. Tarjolla oli useimmiten erilaisia kasvissosekeittoja kuten kurpitsa-, kesäkurpitsa tai kurkkukeittoa (kyllä, kurkkukeittoa, näin meille väitettiin).

Pääruokana oli useimmiten lihaa riisin tai pastan kanssa. Pari kertaa saatiin myös kasvisruokaa. Ruoat, sekä keitot että pääruoat, olivat käsittämättömän maukkaita. En tiedä miten kokki ne taikoi, sillä ruoasta ei noussut esiin mikään erityinen mauste, vaan ne olivat nimenomaan maukkaita. Käsittämätöntä, että leirintäalueiden olosuhteissa voi saada aikaiseksi sellaisia makuja.

Ruoissa oli kiva afrikkalainen twisti. Jopa pasta bolognese oli kivasti sovellettu vähän eksoottisemmaksi. Ruoka-aineet olivat usein paikallisia, ja muutaman kerran saatiin maistaa paikallista pinaatin sukuista ruokaa, mchichaa (kiitos  ruoan nimen löytämisestä Avartumasssa-blogin Sennille!). Jälkkäriksi tarjoiltiin usein erilaisia tuoreita hedelmiä.

Illalliset, kuten muutkin ateriat, olivat aina todella runsaita. Lisäksi ne olivat niin herkullisia, että jopa tällainen nirsonpuoleinen ihminen sai niistä mahansa täyteen. Nälissään ei tosiaankaan tarvinnut pöydästä nousta.

Safari, safaripäivä, Tansania

Vinkkilistaus: mitä ottaa mukaan safarille

 • Pidä mukanasi vessapaperia tai nenäliinoja. Vessoissa ei aina ole paperia saatavilla, puhumattakaan puskapysähdyksistä.
 • Ota mukaan kosteuspyyhkeitä. Safarilla hiekka pöllyää, joten aika ajoin on mukavaa saada pyyhkiä kätensä puhtaiksi.
 • Aikaisin aamulla safarilla on viileää. Ota mukaasi vähintäänkin pitkähihainen paita. Saatat myös kaivata pipoa, hanskoja tai toista vaatekerrosta.
 • Auringon laskiessa hyttyset kömpivät piiloistaan. Erityisesti malaria-alueilla illaksi kannattaa varata pitkähihainen paita ja pitkälahkeiset housut. Muista myös hyttysmyrkky sekä malarialääkitys.
 • Autosafarilla ei tarvitse kävellä kovin paljoa, joten monentyyppisillä kengillä pärjää. Jos auto on sellainen, että sen penkeillä voi seistä ja kurkkia avatun katon aukosta, helposti puettavat kengät ovat näppärät.
 • Muista aurinkorasva, aurinkolasit sekä hattu. Safarilla vähintäänkin kädet saavat rutkasti aurinkoa. Auton mallista riippuen katto saattaa varjostaa mukavasti, mutta varaudu paahteeseen.
 • Varaudu tsetsekärpäsiin. Nuo paarman näköiset pirulaiset iskevät yllättäen. Sinisten ja mustien vaatteiden sanotaan houkuttelevan niitä kaikkein eniten, joten valitse vaatteidesi väri sen perusteella.
 • Jos kärsit helposti matkapahoinvoinnista, ota safarille mukaan matkapahoinvointilääkkeitä. Tiet ovat paikoitellen töyssyisiä, joten heiluminen on pahempaa kuin suomalaisella mökkitiellä.
 • Osa eläimistä on kaukana. Kiikarit antavat safarille uuden ulottuvuuden, kun pääset näkemään sarvikuonon ja leopardin kasvot, etkä joudu tyytymään siihen, että näit harvinaiset eläimet vain mustana pisteenä horisontissa.
 • Valitse kamerakalusto oikein. Kännykällä saa kivoja yleiskuvia, mutta oikealla polttovälillä pääset lähemmäs eläimiä. Osaan kuvista 50 mm:n paikkeilla oleva kalusto voi olla sopiva, kauempana oleviin eläimiin edes 300 mm ei aina riitä.
 • Vaikka safarit usein sisältävät niin aamiaisen, lounaan kun päivällisenkin, saattaa maha alkaa kurnia omia aikojaan. Tällöin voi kiittää itseään siitä, jos on muistanut pakata päiväreppuun pientä evästä, kuten myslipatukoita tai kekesejä.
 • Jos safari on osa pidempää matkaa, voit ehkä jättää turhat tavarat hotelliin odottamaan. Safarilla joudut jonkin verran kantamaan omia tavaroitasi, joten kannattaa miettiä, mitä tavaroita safarin aikana tarvitset. Säilöön jätettäville tavaroille on hyvä olla jonkinlainen kassi, ettei hotellille jätettäviä tavaroita tarvitse pakata muovipusseihin.

Lue myös: Millainen oli kahden viikon safari- ja rantaloma Tansaniassa

Safari, safaripäivä, Tansania

 


Seuraatko Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Elina | Vaihda vapaalle maaliskuu 12, 2018 at 13:16

  On tuollaisessa paikasta toiseen liikkuvassa safarireissussa kyllä tosi paljon eroa siihen, millaista se on safarilodgeissa majoituttaessa! Siellä aamu alkaa aina tooosi aikaisin (klo 6-7 lähdetään yleensä jo liikkeelle) ja sitten palataan leiriin reilusti ennen puolta päivää brunssille / lounaalle ennen kuin lähdetään taas iltasafarille joskus kolmen-neljän nurkilla ja palataan syömään illallista kuuden seiskan aikaan. Aika samanlaista rytmiä me ollaan Krugerissa omatoimisafareillakin noudatettu.

  Apua, nyt iski taas ihan hirveä safarikuume ja ainakin ensi syksyyn asti pitäisi malttaa odottaa!

  • Vastaa Suunnaton maaliskuu 14, 2018 at 11:22

   Kiitos kun kerroit myös tuon toisenlaisen safarin rytmin! Päiväsaikaan on varmasti mukava rentoutua lodgella, etenkin jos samalla saa ihailla eläimiä juomapaikalla. Camping safarilla tuo koko päivän safari sopi oikein hyvin, sillä leirintäalueella olisi aika tullut helposti pitkäksi (ainakin mulla), ja olisi vaan odottanut että pääsee taas itse asiaan, eli katselemaan eläimiä.

 • Vastaa Outi / Maa Quzuu maaliskuu 13, 2018 at 13:40

  Enpäs ole kyllä koskaan ajatellutkaan miten aikataulutettua tuollainen safarihomma on, mutta kun tarkemmin ajattelee, niin täytyyhän sen olla. Pahin paikka itselleni olis kyllä tuo vessan puuttuminen. Tuli oikeen paha olo, kun ajattelin millaista olisi istua pomppivassa safariautossa kamalassa vessahädässä. Hyh!

  • Vastaa Suunnaton maaliskuu 14, 2018 at 11:25

   Jep, tarkkaa on 🙂 Se on tosi hyvä, sillä muuten homma menisi ihan haahuiluksi, etenkin kun mukana on toisilleen tuntemattomia ihmisiä eri puolilta maailmaa ja eri kulttuureista. Oli kiva saada tarkat aikataulut, joiden mukaan pystyi itsekin aikatauluttamaan aamu- ja iltatoimet. Vaikka aikataulut oli annettu suht tarkasti, ei hommassa kuitenkaan ollut kiireen tuntua, vaan kaikki eteni tosi leppoisasti. Paitsi kerran kun herätyskello oli feidannut ja heräsin kahta minuuttia ennen lähtöä 😀

  Vastaa

  Follow

  Follow this blog

  Get a weekly email of all new posts.

  Email address