Pallontallaajat.net
Valikko
USA

Washington DC – kylmä hallintokaupunki vai jotain ihan muuta

lokakuu 23, 2017
Washington DC, District of Columbia

Washington DC on tylsä kaupunki, jossa on kylmä bisneskeskusta ja sen nukkumalähiöt jossain toisaalla. Näin ajattelin vielä jokin aika sitten. Kuinka väärässä olinkaan! DC on yksi parhaimmista esimerkeistä siitä, kuinka huonoista ennakkoluuloista huolimatta kannattaa ottaa itseään niskasta kiinni ja käydä paikanpäällä kokemassa, millainen kohde oikeasti on. Minä vierailin Washington DC:ssä muutama vuosi sitten.

Washington DC perustettiin nimenomaan pääkaupungiksi 1700-luvulla. Kaupungista löytyykin suuri määrä historiallisesti merkittäviä kohteita, jotka heijastelevat USA:n politiikkaa. Ehkä juuri näiden takia kaupungista oli välittynyt jotenkin kylmä mielikuva. Kaupunki on kuitenkin yllättävän eurooppalainen. Modernit toimistotalot, kauniit asuintalot ja upeat hallintorakennukset sijoittuvat toistensa lomaan ja seisovat siellä sulassa sovussa. Kaduilla on sopivan verran ihmisiä – ei ruuhkaksi asti – ja talojen alakerroissa on kivoja ravintoloita. Kävelyetäisyydelle on saatu mahdutettua myös sekä suuri puistoalue National Mall että Washington Capitalsin jäähallina toimiva Verizon Center. Kaupunki muistuttaa elämänmenoltaan etäisesti New Yorkia, mutta katukuva on jotain ihan muuta. Siitä pitää huolen laki, jonka mukaan Washington DC:iin ei saa rakentaa yli 40 metriä korkeita rakennuksia.

Kaupungissa päätyy kävelemään huuli pyöreänä. Milloin vastaan tulee upeita rakennuksia, milloin pysäyttäviä kohteita, kuten FBI:n päämaja. National Mallilla voi kävellä puiston kauneudessa ja ihailla horisontissa näkyviä maamerkkejä. Yllättäen itsensä löytääkin chinatownin koristeellisen kaariportin alta.

Washington DC, julkisivu, pilarit, rakennus, katu

Washington DC, julkisivu, rakennukset, street

Washington DC, PSC Bank, julkisivu, pilarit, rakennus

Washington DC, rakennukset, julkisivu, do not enter

Washington DC, National Achieves of the United States, rakennus, pilarit, julkisivu

Washington DC, chinatown, portti

Mitä tehdä ja nähdä Washington DC:ssä?

Kaupungin kuuluisin rakennus on tietenkin Valkoinen talo. Sitä pääsee ihmettelemään aitojen takaa. Tv-kuvissa taloa kuvataan yleensä takapihan puolelta, ja juuri sillä puolella pihaa rajaavat aidat ovat aika kaukana, joten ihan talon viereen ei tavalliset tallaajat pääse. Mulle jäi Valkoisesta talosta jotenkin valju olo. Olin odottanut sen olevan näyttävä ja uljas, mutta jotenkin se jäi muiden rakennusten varjoon ja jollain tavalla vaikutti olevan joutomaalla. Ehkä talven harmaus vaikutti siihen – kesällä ympäristö saattaisi näyttää ihan toiselat.

Washington DC, White House, Vallkoinen talo

Toinen kuuluisuus on tietenkin Capitol, kongressitalo. Capitol-kukkula sijaitsee National Mallin päässä, ja rakennus kruunaakin upeasti puistomaiseman. Capitolissa järjestetään opastettuja kierroksia. Liput kannattaa varata etukäteen. Itse en ajanpuutteen vuoksi ehtinyt kierroksella käymään. Se on ehdottomasti seuraavan reissun must see -listalla.

Capitolia vastapäätä sijaitsee Library of Congress. Myös siellä pääsee tutustumaan sisätiloihin. Kuvat ainakin näyttävät upeilta!

Washington DC, Capitol

Washington DC, Capitol

Washington DC, Library of Congress

National Mallia olen sivunnut tässä jutussa jo useasti. Mall on 4 kilometriä pitkä puistoalue, johon on sijoiteltu DC:n tärkeimpiä monumentteja. Puiston länsipäässä sijaitsee Lincoln Memorial ja itäpäässä Capitol. Keskellä kohoaa 170 metriä korkea Washington Monument. Torniin pääsee yleensä ihailemaan maisemia, mutta nyt se on suljettu hissikorjauksen vuoksi kevääseen 2019 saakka.

Washington DC, Washington Monument, National Mall

Washington DC, Washington Monument

Suuri osa Washington DC:n museoista sijaitsee National Mallin reunoilla. Museot ovat ilmaisia ja ehdottomasti käymisen arvoisia. Esimerkiksi ilmailu- ja avaruusmuseossa (National Air and Space Museum) on esillä valtava määrä erilaisia ilmailun ja avaruustutkimuksen esineitä ja koneita, muun muassa Apollo-lentojen käyttämätön kuumoduuli. Museossa saa hyvin kulutettua aikaa, vaikkei mikään ilmailun ja avaruusseikkailujen fani olisikaan. Puiston reunalta löytyy lisäksi erilaisia taidemuseoita, amerikkalaisen historian museo, intiaanimuseo, luonnontieteellinen museo ja kasvitieteellinen puutarha. Näiden koluamiseen saa käytettyä päivän jos toisenkin.

Washington DC, Smithsonian National Air and Space Museum, ilmailu- ja avaruusmuseo

National Mallin ympäristössä on monen monta monumenttia, joita on kiva käydä kiertämässä. Ne ovat helppo tapa päästä kiinni USA:n historiaan. Tosin jotain siitä pitää tietää jo etukäteen. Monumentteja voi hakea esim. National Park Servicen sivuilta.

Potomac-joen toisella puolella Virginiassa on lisää tunnettuja paikkoja. Siellä sijaitsee vierekkäin Pentagon ja Arlingtonin hautausmaa. Arlingtonissa on myös kuuluisa Iwo Jiman taistelua kuvaava patsas. Nämä ovat niitä kuuluisia paikkoja, jotka kuuluisivat jokaiseen Washington DC:n matkaan.

Washington DC

Washington DC:n rautatieasema, Union Station, on upea rakennus. Jos rautatieaseman kautta ei muuten ole kulkua, kannattaa siellä ainakin käydä ihailemassa asemarakennusta. Sieltä löytyy myös pikkukauppoja, joita ei muuten DC:ssä kovin paljoa ole.

Verizon Centerin mieletön fiilis NHL-pelien aikana on lähes pakko käydä kokemassa. Lätkäfanille se on must -paikka, mutta myös lajista kiinnostumaton ihminen saa ajan hyvin kulumaan ihmetellen pelin jenkkispektaakkelia ja paikallisten Alex-fanitusta (Alexander Oveckhin kun on jenkeissä tietenkin tuttavallisesti Alex). NHL-pelit ovat kaikin puolin paljon runsaampia kuin suomalaiset liigapelit. Yleisön sekaan pudotellaan milloin minkäkinlaisia kilpailuja, joista voi voittaa erilaisia palkintoja. Vaikka jo kansallislaulu on oma ohjelmanumeronsa, päästään jenkkikliseiden ytimeen siinä vaiheessa, kun sotaveteraaneja kiitellään ja muistellaan kerta toisensa jälkeen.

Washington DC, Union Station

Union Station

Washington DC, julkisivu, rakennus

Washington DC, orava

Washington DC, julkisivu, rakennus
Washington DC, julkisivu

Washington DC:ssä saa hyvin käytettyä useamman päivän, joskin jo päivässä ehtinee juosta tärkeimmät nähtävyydet ulkopuolelta. Museofani voi hautautua kaupungin upeaan tarjontaan useammaksikin päiväksi. Shoppailijalle DC:ssä on joitain kauppoja, mutta tosishoppaaja hyppää junaan ja matkustaa Virginian puolelle suuriin ostoskeskuksiin.

Millainen mielikuva sinulla on DC:stä – onko se kiinnostava kohde vai tylsä jenkkien pääkaupunki?

Katso myös muut USA:n matkakertomukset ja -vinkit.


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

Saatat myös pitää näistä

20 Kommenttia

 • Vastaa Merja / Merjan matkassa lokakuu 26, 2017 at 12:13

  Washington on vielä näkemättä, mutta samaa mieltä, että itse se pitää nähdä ja sitten vasta muodostaa mielipide. Mielenkiintoista näkemistä siellä näköjään on vaikka kuinka. Miten pitkällä reissulla olit?

  • Vastaa Suunnaton lokakuu 26, 2017 at 12:23

   Olin DC:ssa ihan vain pari päivää. Hieman pidempi aika olisi ollut sopiva, niin olisi ehtinyt kierrellä paremmin museoissa ja hallintorakennuksissa.

 • Vastaa Sonja | FIFTYFIFTY lokakuu 26, 2017 at 19:45

  Mulla on myös ollut sellainen mielikuva, että tylsä hallintokaupunki. Ehkä toi House of Cardsin seuraaminen on toisaalta vaikuttanut siihen, että se on alkanut kiinnostaa kohteena jonkin verran. Mutta ei se missään kärkikahinoissa silti ole, ehkä enemmänkin niin, että jos olisi muutenkin matkustamassa siellä päin niin poikkeaisin ehdottomasti. 🙂 Ja tosiaan selkeästi eri homma kuin Australian pääkaupunki Canberra, joka on kuulemma OIKEASTI ihan sairaan tylsä paikka! 😀 En ajatellut käydä toteamassa tätä itse, uskon helpommalla.

  • Vastaa Suunnaton lokakuu 27, 2017 at 10:33

   Hyvä tietää, niin osaa kiertää Canberran kaukaa 😉 D.C. on USAlaisittain historiallinen ja kaunis kaupunki, eli just hyvä kohde pidennetylle viikonlopulle, jos se olisi vähän lähempänä.

 • Vastaa Jaakko / Lomalla viimeinkin lokakuu 29, 2017 at 10:38

  Washington D. C. On itselle myös tuttu ja hyviä kokemuksia sieltä. Suhteellisen lyhyessä ajassa siellä voi kokea kyllä paljon. Olen blogiin julkaisunkin siitä tehnyt, mutta en vielä julkaissut, jos syksyn aikana sitten

  • Vastaa Suunnaton lokakuu 29, 2017 at 11:36

   D.C. on yllättävän mukava paikka. Kiva päästä jossain vaiheessa lukemaan mietteitäsi sieltä!

 • Vastaa Martina lokakuu 29, 2017 at 13:51

  Hauskaa, mullakin on ollut periaatteessa sellainen mielikuva, että Wasington DC on tylsä ja kylmä kaupunki, mutta kuitenkin toisaalta olen samaan aikaan halunnut todistaa mielikuvan olevan väärässä. Jotenkin olen kuitenkin ajatellut, että Washington on kiva ja yllättäisi jos vierailisin siellä.

  • Vastaa Suunnaton lokakuu 29, 2017 at 15:07

   Mahtavaa, että haluat todistaa huonon mielikuvan vääräksi! Noin ennakkoluuloton pitäisi jokaisen olla.

 • Vastaa Pirkko / Meriharakka lokakuu 29, 2017 at 17:03

  Kyllä tuossa kaupungissa on historian havinaa ja nykypäivän uutisten keskipisteessä.
  Itse olen katsonut useampiakin näitä Valkoiseen taloon sijoittuneita televisiosarjoja vuosien varrella, jotka tietysti aivan erityisesti näyttävät näitä maisemia.
  Kauan sitten kävimmekin tuolla ja tietysti Valkoinen talo ja Capitol jäivät ihan erityisesti mieleen. Miksei myös Georgetown.
  Jäi myös mieleen oma mokamme – lähtöpäivänä meillä oli iltalento ja päädyimme jollain logiikalla, että viedään laukut jo aamulla kentälle ja palataan vielä kaupungille päiväksi. Jossain vaiheessa iltapäivällä sitten vielä tsekkasimme lennon tietoja ja tajusimme, että olimme vieneet laukut väärälle kentälle! Ei ollut tullut mieleen, että kaupungissa on kaksi lentokenttää! No sitten vaan vauhdilla hakemaan ne laukut ja kentältä toiselle ja ehdimmehän me vielä lennollekin, mutta vähän harmitti. Nyttemmin kyllä jo lähinnä naurattaa.

  • Vastaa Suunnaton lokakuu 29, 2017 at 17:57

   Oho, onneksi tajusitte kenttäasian ajoissa! Teille on varmasti ehtinyt tapahtua yhtä sun toista, kun olette matkustaneet niin paljon.
   Capitol jäi minulla vähän kaihertamaan mieltä. Ajanpuutteen takia en ehtinyt lähteä kierrokselle, vaan kävin vain sen aulassa ja katselin ulkopuolelta. Toki se varmasti on jossain määrin samankaltainen kuin Austinin vastaava – joka muuten on juuri ja juuri DC:n Capitolia korkeampi 😉 Koska Texasissa kaikki on suurta!

 • Vastaa Heidi/Himomatkaajan Turinoita marraskuu 1, 2017 at 14:31

  Washington on niin listoilla, mutta koska sinne asti päästään, siitä ei ole tietoa. Onneksi aina silloin tällöin tulee joku postaus tai leffa kuten Night at the Museum, joka muistuttelee aiheesta. Varmasti kaupungissa on paljon nähtävää ja koettavaa erityisesti tällaiselle historiaan vinksahtaneelle bloggarille.

  • Vastaa Suunnaton marraskuu 1, 2017 at 21:05

   Historia- (tai politiikka)faneille D.C.:stä tosiaan löytyy paljon nähtävää! Mainiota kuulla, että D.C. kiinnostaa 🙂

 • Vastaa Meri / Syö Matkusta Rakasta marraskuu 3, 2017 at 11:26

  Tämä postaus ehkä vahvisti mielikuvaani siitä, että varta vasten en Washingtoniin lähtisi lomalle, mutta pikavisiittinä toisen matkan ohessa tai sitten asuinkaupunkina se olisi varmasti ihan miellyttävä. Ja joten valkoinen talo näyttää tosiaan ihmeen mitättömältä! 😀

  • Vastaa Suunnaton marraskuu 4, 2017 at 10:18

   No mutta sehän on hyvä 🙂 Kiva kun pystyy auttamaan joko mielikuvien muuttamisessa tai niiden tukemisessa.

 • Vastaa Paula - Viinilaakson viemää marraskuu 4, 2017 at 05:08

  Olen haikaillut visiittiä tänne jo pitkään. Nyt kun hyvä ystäväkin muutti ihan D.C:n lähelle niin matka on varmaan tulossa piakkoin. Ainoa pelko on, että siellä pitäisi melkein viettää useampi viikko, että ehtii näkemään kaiken mahdollisen.

  • Vastaa Suunnaton marraskuu 4, 2017 at 10:20

   Kaupungista tosiaan löytyy loputtomasti tehtävää ja nähtävää, etenkin jos on vähääkään kiinnostunut politiikasta, historiasta tai museoista. Tai vaikka kauniista rakennuksista. Onneksi teillä ei ole ihan mahdottoman pitkä matka poiketa siellä useammankin kerran, vaikka toki mantereen toisella puolella onkin.

 • Vastaa Emilia/Matkan varrella marraskuu 4, 2017 at 12:12

  Tämä postaus tuli hyvään saumaan, avokki haki juuri yhtä muutaman kuukauden pestiä D.C:stä! Katsotaan josko sitä saisi tekosyyn lähteä taas rapakon toiselle puolelle. 🙂 Alkoi kyllä kiinnostamaan, vaikka House of Cardsia suurempaa kosketuspintaa tähän kaupunkiin ei olekaan. D.C:stä voisi sitten samalla heittää reissun muihinkin lähialueen kaupunkeihin, kuten vaikka Baltimoreen.

  • Vastaa Suunnaton marraskuu 4, 2017 at 12:20

   Sehän sattui hyvin 🙂 Minullakaan ei ennen matkaa ollut oikeastaan minkäänlaista kosketusta D.C:aan, mutta kaupunki oli todella käymisen arvoinen!

 • Vastaa Kohteena maailma / Rami marraskuu 6, 2017 at 14:27

  Kuten huomasitkin, niin kävin pari viikkoa takaperin Chicagossa. Washington oli yhtenä vaihtoehtona, mutta Lauri Markkasen avauskotipeli vei voiton. Mielenkiintoinen postaus, sillä Washington on varmasti tulevien vuosien matkakohteena. Tuo ilmailu- ja avaruusmuseo on varmasti kohde nro 1 Washingtonissa urheiluareenojen jälkeen.

  • Vastaa Suunnaton marraskuu 8, 2017 at 22:57

   Kieltämättä ihan hyvä syy päätyä Chicagoon 🙂 Kiva kuulla, että pääkaupunkikin kiinnostaa lisäksi! D.C. on varmasti mainio kohde urheilumatkailulle – mä tosin kävin testaamassa vain NHL-areenat, mutta jos en väärin muista, myös koripallo oli siellä vahvasti esillä. Ilmailu- ja avaruusmuseo oli tosi hieno, vaikken niistä aiheista sen kummemmin olekaan kiinnostunut. Voin vain kuvitella, miten onnessaan joku alan harrastaja siellä olisi.

  Vastaa

  Follow this blog

  Get a weekly email of all new posts.