Pallontallaajat.net
Valikko
Israel

Matka Länsirannan halki

tammikuu 6, 2017

Reissun aikana ei varsinaisesti käyty Länsirannalla, joten bussimatka Jerusalemista rajakaupunki Beit She’aniin oli ainoita mahdollisuuksiamme nähdä tuota maailmaa. Länsiranta on Israelin valtion alueella sijaitseva palestiinalaisalue, johon ja josta liikkumista rajoitetaan monin tavoin.

Tehtiin matka israelilaisella bussilla, joka sukkuloi siirtokuntien välillä hyväkuntoisia teitä pitkin. Olin haaveillut näkeväni matkalla palestiinalaisalueiden rajalle rakennettuja muureja, mutta valitettavasti ei niitä onnistuttu näkemään. (Tuo sanavalinta kuulostaa ihan kauhealta kun miettii, mitä varten muurit on rakennettu ja mitä ne aiheuttavat.) Yhdelle bussista kuvaamallemme videolle muurinpätkä oli kuitenkin tallentunut.

Jerusalemissa tosiaan hypättiin Eggedin bussiin, joka vei meidät pohjoiseen Beit She’aniin. Eggedin nettipalvelusta olin bongannut, että osa Länsirannan läpi kulkevista bussista on panssaroituja, mutta tämä meidän bussimme oli ihan tavallinen. Ehkä panssaroidut bussit kiertävät enemmänkin Länsirannan kaupunkeja? Suurin osa muista matkustajista oli nuoria varusmiehiä ja -naisia. Israelissa sotilaita näkyy aika paljon. Asepalvelushan kestää miehillä kolme vuotta ja naisilla 21 kuukautta. Oli jotenkin ristiriitainen olo matkustaa bussissa tuossa seurassa. Toisaalta sotilaat tuovat turvaa, mutta sinne tänne osoittavat aseenpiiput kyllä huolestuttivat. Aika huolimattomasti niitä käsiteltiin.

Länsirannalla bussi kiersi eri siirtokuntia ja jätti matkustajia niihin. Siirtokunnat oli ympäröity korkein verkkoaidoin ja niiden portit olivat massiivisia rautaportteja. Myös teiden varsilla näkyi piikkilanka-aidoilla eristettyjä alueita. Bussireitti ei mennyt minkään kaupungin läpi, joten aika vähän päästiin näkemään Länsirannan elämää. Muutama asutuskeskittymä ja suuret määrät kasvihuoneita kyllä nähtiin. Aika surullisilta ne näyttivät verrattuna muuhun Israeliin.

Länsirantaa. Taustalla Jordan-joen laakos ja Jordanian vuoria.

Länsirantaa bussista kuvattuna. Taustalla Jordan-joen laakso ja Jordanian vuoria.

Länsirannan ja varsinaisen Israelin rajalla oli rajatarkastuspiste, jossa kyytiin nousi jonkinlainen rajatarkastaja. Paperit tunnuttiin tarkastettavan vain sellaisilta matkustajilta, jotka näyttivät jollain lailla palestiinalaisilta. Rajan jälkeen piikkilanka-aitoja ei enää näkynyt ja ympäristökin alkoi näyttää vehreämmältä.

Päästiin näkemään aika pieni siivu palestiinalaisalueiden ja Israelin vastakkainasettelusta. Tuo ongelma on niin monisyinen ja hankala, että sitä on vaikea ulkopuolisen käsittää ja on hyvin haasteellista asettautua kummankaan osapuolen kannalle. Sen takia olisi ollut mielenkiintoista päästä näkemään näitä rajaseutuja enemmänkin.

 

Reissun edellinen teksti: Jerusalemin hotelli: The Eldan Hotel

Reissun seuraava teksti: Vinkkejä rajanylitykseen Israelista Jordaniaan


Miltä Länsirannalla näyttää? Israel, Länsiranta, Palestiina, matkakertomus, matkablogi

Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

Saatat myös pitää näistä

2 Kommenttia

 • Vastaa Miraorvokki/Pöndekengissä tammikuu 6, 2017 at 15:38

  Aika karun näköinen Länsiranta! Tuo on kyllä totta että asepalvelusta suorittavien tyyppien kanssa on vähän “kuumottavaa” olla samassa bussissa, tuo panssaroitu bussikin kuulostaa vähän kuumottavalta… 😀

  • Vastaa Suunnaton tammikuu 6, 2017 at 17:15

   Joo, ekan kerran kun siitä panssaroidusta bussista luin, tuli sellainen fiilis, että “hui, mihinköhän mä oon pääni oikein pistämässä…”

  Vastaa

  Follow

  Follow this blog

  Get a weekly email of all new posts.

  Email address