Pallontallaajat.net
Valikko
Viro

Jouluinen Tallinna

joulukuu 26, 2016

Joululoma alkoi tänä vuonna matkalla jouluiseen Tallinnaan. Matkan pääkohteena oli Raatihuoneentorin joulutori, mutta kaupungista löytyi myös paljon muuta jouluista nähtävää. Sää tosin oli kaikkea muuta kuin jouluinen (tai etelä-suomalaisena ehkä juuri sitä…). Aamuvarhaisella Helsingissä sai palella kalmaisevan kylmästä ja kosteasta talvisäästä, ja samanlainen sää oli yltänyt myös Suomenlahden etelärannalle. Ei annettu sään kuitenkaan haitata joulufiilistelyä. Oikeastaan pieni usva toi ihan kivan säväyksen kuviin.

Lähdettiin matkaan Eckerö Linen m/s Finlandialla. Matka Tallinnaan kesti 2,5 tuntia suuntaansa. Aamupäivä reippailtiin Tallinnan vanhassa kaupungissa. Edellisestä Tallinnan lomamatkasta olikin jo vierähtänyt useampi vuosi, joten näitä seutuja oli ihan kiva nähdä taas.

Tallinnan vanhakaupunki

Tallinnan vanhakaupunki

Tallinnan vanhakaupunki

Tallinnan vanhakaupunki

Iltapäivällä saavuttiin itse joulutorille. Tori on aika pieni, ja vaikka kojuja oli useampi kymmen, toistuivat samat tuotteet useammassa kojussa. Eniten paikalla oli neule- ja hansikasmyyjiä sekä glögikojuja. Lisäksi torilla oli yksittäisiä kojuja, joissa myytiin joulukoristeita, lihatuotteita, hunajaa, lämmintä ruokaa, sepän takomia esineitä tai upeita tikkareita. Virolaisten lisäksi torilla oli paljon myyjiä ainakin Liettuasta. Keskellä toria on suuri joulukuusi, jonka ympärille myyntikojut on sijoitettu säteiksi. Torilla on myös esiintymislava, joka tosin meidän vierailumme aikana pysyi tyhjänä.

Käytiin torilla sekä alkuiltapäivästä että myöhemmin illalla hämärän jo laskeuduttua. Alkuiltapäivästä torilla oli melko hiljaista. Kaikki kojut olivat auki, mutta asiakkaita oli melko vähän. Illemmalla tori oli jo selvästi vilkkaampi, vaikka tilaa oli silloinkin ihan mukavasti. Hämärällä tori oli oikein sympaattinen, kun kojujen valot hohkasivat pimenevässä illassa ja torin ylle viritetyt valoköynnökset loivat omaa tunnelmaansa. Tori on avoinna 7.1.2017 saakka, joten vielä joulun jälkeenkin siellä ehtii käydä hakemassa joulutunnelmaa.

Tallinnan joulutori

Tallinnan joulutori

Tallinnan joulutori, myyntikoju

Tallinnan joulutori, myyntikoju

Tallinnan joulutori, myyntikoju

Tallinnan joulutori, myyntikoju

Joulutorin lisäksi Tallinnassa voi virittäytyä jouluun perinteisessä piparkakkunäyttelyssä, Piparkoogimaniassa. Piparkakkumania on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2006, ja se on jo muodostunut perinteeksi Tallinnassa. Tänä vuonna näyttelyn aiheena on metsä. Ja millaisia taideteoksia taiteilijat ovatkaan saaneet aikaan! Oli Nalle Puhin metsää, karhunpesää, kantoja, lintuja, liito-oravia, naamioita, puita… En olisi uskonut, miten hienoa jälkeä piparkakusta voi saada. Perinteiset piparitalot kalpenevat noille aikaansaannoksille käsittämättömällä tavalla. Näyttelyyn saapuessa vieraille annetaan ohjeistus, että painakaa mieleenne kaikkein hienoin taideteos. Näyttelykierroksen päätteeksi parhaan taideteoksen numero kirjataan paperille, joka sujautetaan äänestyslaatikkoon. Näyttelykauden lopussa äänet lasketaan, ja niiden perusteella valitaan tämänvuotinen voittaja. Ei kuulosta kovin vaikealta tehtävältä, eihän?

Voin kertoa, että heti ensimmäisten teosten kohdalla olin muuttanut mieltäni parhaasta piparitekeleestä jo monta kertaa. Näyttelyn edetessä vastaan tuli toistaan hienompia ja mielikuvituksellisempia teoksia. Hauskaa oli, että teosten tekijöistä löytyi jos jonkinlaista kokoonpanoa. Oli lasten tekemiä teoksia, perheen yhteisiä aikaansaannoksia, kaveriporukoiden ja aikuisten tekemiä piparkakkurakennelmia.

Tämä on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka! Piparkoogimania on tänä talvena avoinna 4.1.2017 saakka, joten vielä joulun jälkeenkin ehtii käydä fiilistelemässä piparkakun huumaavaa tuoksua ja toistaan upeampia teoksia (joko mainitsin sen tarpeeksi monta kertaa?). Näyttelytila löytyy vanhan kaupungin laidalta melko läheltä Viru keskusta osoitteesta Pärnu Maantee 6. Tapahtuman sisäänpääsymaksu on aikuisilta 2 € ja lapsilta sekä eläkeläisiltä 1 €, joten liputkaan eivät paljon lompakkoa laihduta. Tarkemmat tiedot aukioloajoista ynnä muusta kannattaa vilkaista tapahtuman nettisivuilta.

Näistä kelpaa ottaa mallia ensi vuoden piparitaloa suunnitellessa, vai mitä mieltä olette?

Tallinna, piparkakkumania

Tallinna, piparkakkumania

Tallinna, piparkakkumania

Tallinna, piparkakkumania

 

4 Kommenttia

 • Vastaa Meri / Syö Matkusta Rakasta joulukuu 26, 2016 at 13:44

  En oo kuullutkaan tuosta piparkakkujutusta, pitääpä ensi jouluna käydä katsomassa. 🙂

  • Vastaa Suunnaton joulukuu 26, 2016 at 17:40

   Mullekin se oli ihan uus juttu. Kannattaa käydä!

 • Vastaa Katinka tammikuu 10, 2017 at 21:01

  Voi miten upeita kuvia tutusta paikasta. Ihania yksityiskohtia (minäkin tykkään kovasti kuvata yksityiskohtia). Tämä blogi pitää penkoa todella. Jään ehdottomasti seuraamaan. Mukavaa alkanutta matkailuvuota!

  • Vastaa Suunnaton tammikuu 11, 2017 at 17:16

   Voi kiitos! Olipa ihana kommentti – lämmitti mieltä.
   Aika alkutekijöissään blogi vielä on, mutta postauksia on valmisteilla vino pino 🙂 Tervetuloa mukaan!

  Vastaa

  Follow

  Follow this blog

  Get a weekly email of all new posts.

  Email address